Verksamhetsberättelse för Ett år för djuren och jorden 2023
Det här året var första gången jag engagerade mig på heltid både för djuren och för klimatet. Jag var orolig att det skulle bli övermäktigt att omfamna två så viktiga och stora frågor men jag tycker att det har gått över förväntan. Utåt sett kan mitt klimatarbete ha synts mer än mitt djurrättsarbete. I mitt arbete för djuren har jag nämligen ofta haft en mer stöttande bakom-kulliserna funktion. I mitt arbete för klimatet har mitt fokus legat på att vara med på aktioner och manifestationer, framför allt med kameran i högsta hugg. Nedan är en sammanfattning med några av de saker som har gjorts inom Ett år för djuren och jorden under 2023. Text i blått nedan länkar dig vidare till händelserna som det pratas om i texten, i de flesta fall videoklipp.
djurrättsaktivism
Save Movement Sverige
Jag har under året fortsatt som ordförande för föreningen Save Movement Sverige (på sociala medier går vi under vårt internationella namn Animal Save Sweden). Tillsammans med de andra styrelsemedlemmarna har jag försökt att stötta de lokala Save-grupper som är aktiva runt om i landet. Styrelsen har haft styrelsemöte var tredje vecka. När vi hade flerdagsvigil i Borås passade vi i styrelsen på att samlas fysiskt för ett längre styrelsemöte. Mest glädjande under året har varit att välkomna Stockholm Animal Save och att Uppsala Animal Save nu inkluderar det fina arbete som Uppsala outreach gjorde tidigare samt att Animal Save Dalarna har återupptagit sina aktiviteter.
Själv var jag med på drygt elva vigiler (manifestationer utanför slakterier) och andra manifestationer varav fyra av dem var flerdagsvigiler under sommaren: Uppsala Animal Save 13-14 juni, Linköping Animal Save 10-12 juli, Borås Animal Save 18-19 juli och Kristianstad Pig Save 21-24 augusti. Klicka gärna på gruppnamnen och datum i föregående mening för att komma till några av de livesändningar jag gjorde då.
Under året har jag varit Country Liason (CL) för Sverige vilket inneburit att jag har representerat Save-Sverige under ett möte per månad med andra landsrepresentanter runt om i världen och även ett möte per månad med de europeiska representanterna inom Save. Som CL har jag arrangerat digitala träffar för djurrättsaktivister och intresserade i Sverige som ett tillfälle att bolla tankar och känslor kring sitt engagemang och hur det är att vara vegan i en icke-vegansk värld. Mötena har ofta haft ett tema som vi har utgått från, som till exempel enfrågekampanjer vs abolitionism, säkerhet vid vigiler, att prata med köttätare och infighting.
I videon nedan hade jag privilegiet att prata med den kloke djurrättsaktivisten Jonas Norberg som antagligen har störst erfarenhet i Sverige av att prata med köttätare på gator och torg!
Årets djurhycklare
Under 2022 valde vi ut tre värdiga vinnare av de som beskriver djurhållning på ett överdrivet positivt sätt när djuren i själva verket lider svårt. I början av 2023 delade vi ut priset, först till vinnaren Svensk fågel, och sedan till Sverigedemokraterna och Skansen (se videoinspelningar av detta genom att klicka på länkarna). De sistnämnda får bästa betyg i bemötande i och med att de var de enda som kom ut och hade ett samtal med oss samt bjöd in oss till ett senare besök på Skansen.
Ett år för djuren: Tolv porträtt av människor på djurens sida
Under året har fantastiska Eli Tistelö och Henrik Wig gjort fler målningar och beskrivningar av personer som står eller har stått på djurens sida under historien. Av skaparna har jag också fått lov att dela målningarna och texterna den första i varje månad med ett nytt porträtt från min Facebook-sida Martin Smedjeback - djurrättsaktivist vilka många har gillat och delat.
Svensk mat- och miljöinformation (SMMI)
Under året har jag haft glädjen att hjälpa föreningen SMMI med videoinspelning när matkreatören Mattias Kristiansson och Anne Casparsson hade ett samtal om mattips för den som är intresserad av växtbaserad mat, ett föredrag med Pelle Strindlund om hans senaste bok Alla mot djuren med efterföljande panelsamtal och ett föredrag av David Stenholtz baserad på hans nya bok Kostens kraft.
Som många tidigare somrar så åkte jag till politikerveckan i Almedalen tillsammans med SMMI. Under fem intensiva dagar delade vi ut flygblad, samlade in namnunderskrifter, hade samtal och var aktiva under föredrag och debatter. Bland det viktigaste för oss den här gången i Visby var att Livsmedelsverket nyss hade släppt sina nya näringsrekommendationer, något jag fick tillfälle att prata om med myndighetens chef Annica Sohlström (se nedan). Jag hade också samtal med Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden, Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet och Kaj Török, hållbarhetschef på hamburgerrestaurangen Max.
Vegan Runners IK
Jag har aldrig sprungit så mycket i mitt liv som jag har gjort det här året och under löprundorna har jag alltid på mig min löpartröja eller löparjacka med Vegan Runners IK-tryck för att visa dem som inte tror att veganer orkar röra sig! Det här året blev också mitt allra första marathon när jag den 3 juni sprang Stockholm marathon (på tiden 4 h och 20 min). Under den sista milen värkte det rejält i mina lår men jag fick extra kraft när jag tänkte att jag sprang för djuren. Jag gillar att testa mina gränser så under 2024 ska jag satsa på att få en bättre tid på maran! Under året blev det ett till lopp – nämligen Hässelbyloppet i Stockholm den 1 oktober där jag glädjande nog slog mitt personbästa på milen (med tiden 44.01 min). Det känns helt rätt att vara med i löparklubben Vegan Runners IK där vi peppar varandra och delar med oss av tips när det gäller löpning på djurvänligt bränsle!
Djurrättsläger och konferenser
Årets första djurrättsläger var Veganfamiljens traditionsenliga läger. Det var femte gången Veganfamiljen anordande ett djurrättsläger och jag har haft nöjet att vara med och hjälpa till samtliga gånger. Under lägret överraskade de mig rejält genom att fira min 50-årsdag! Som vanligt bjöd lägret på fantastiska föredrag som jag filmade, bland annat med Ulla Troëng som startade Veganföreningen i Sverige 1976 och med överläkare David Stenholtz som pratade om kostens kraft för vår hälsa.
Nytt för i år var Vegansk sommarfestival i Alingsås där jag höll i workshop kring djurrättsstrategi och föredraget Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor. Jag hjälpte även till med att filma och fota på sommarfestivalen.
I augusti var jag inbjuden till Danmarks första djurrättskonferens för att hålla föredraget Shoulder to shoulder - how the struggle for climate and animals go together. Samma föredrag höll jag i september på internationella djurrättskonferensen i Luxemburg (se nedan). Där hade jag också nöjet att träffa många Save-kollegor från olika europeiska länder och jag gjorde en livesändning med två av dem från globala Save-sidan på Facebook. Jag gjorde två intervjuer - med belgiska Tobias Leenaert och danska Lars Corvinius Olesen om hur han var med om att starta Veganpartiet i Danmark.
Övrigt djurrättsarbete
Under året har det varit några personer som har hört av sig om tips om hur de kan bli djurrättsaktiva eller vill veta hur man gör det på heltid. Att i samtal med dessa komma fram till vad den specifika personen kan bidra med är något av det mest meningsfulla saker jag kan tänka mig att göra.
Traditionellt föreningsarbete är en viktig del i de flesta rörelser, så även i djurrättsrörelsen. Förutom att sitta i Saves styrelse så har jag under året jobbat i valberedningar för föreningarna Total insyn och Vildåsnan - kristen vegetarisk förening. Som valberedning tar man fram förslag av namn till olika förtroendeuppdrag som sedan föreningens årsmöte röstar om.
Jag brukar dokumentera de flesta djurrättsliga evenemang jag är med på och ibland får jag förfrågan att specifikt komma för att bidra med fotografering, vilket jag gärna gör. Två sådana tillfällen var för en kommande bok med veganska recept som ska vara för kyrkan och till en utbildningsdag för Läkare för framtiden. Ibland blir jag intervjuad, till exempel av studenter och vid ett tillfälle av en youtuber från Albuquerque, New Mexico, USA och vid ett annat av Youtube-kanalen Mat och klimat. Jag fastade i 24 timmar inom den internationella kampanjen Fast against slaughter.
klimataktivism
Extinction Rebellion (XR)
När det gäller min klimataktivism under året har i princip allt skett genom XR och dess systergrupper (se underrubriker nedan). Min huvudsakliga roll under aktioner och manifestationer har varit att filma och livestreama, både framför och bakom kameran. Jag har varit med i XR Sveriges mediagrupp och som i en del av denna skrivit pressmeddelande och gjort inlägg på XR Sveriges facebook-sida och ibland dess Instagram-sida. Bland det som har varit mest meningsfullt har varit att kunna bidra med erfarenhet från mitt arbete i freds- och djurrättsrörelsen, särskilt kring civil olydnad och dess juridiska efterspel. En person som jag har varit aktiv med i dessa rörelser under många år är Jonas Lundström som dessutom har skrivit och tänkt mycket och klokt kring aktivism och rättssystemet. Vi satte oss ner och gjorde tre videos som går igenom vad som händer med en aktivist när man engagerar sig med civil olydnad - från planering till eventuellt fängelse eller andra straff (se nedan). I ett digitalt möte gick Pontus Bergendahl och jag igenom olika saker som det är bra att tänka på för aktivister som ska upp i rättegång.
The Big One
Under april fyllde vi från XR Sverige en hel buss med omkring 50 aktivister från Sverige och närliggande länder och reste till London. Det var XR Storbritannien tillsammans med många andra organisationer som bjudit in till en aktivistvecka i deras huvudstad. Denna gång var det fokus på att samla många människor under lagliga former. Som vanligt så dokumenterade jag och började redan på bussen dit med en video om förväntningar hos aktivisterna som var på väg. Den första stora demonstrationen under aktionsveckan var på temat "No airport expansion". Jonas Ohlsson och jag fick chansen att prata med några i demonstrationståget som uttryckte sin oro över klimatkrisen. London marathon sammanföll med vår klimatvecka och därför beslutade Moa Berglund och jag att ha ett eget "marathon" för klimatet. The Big One avslutades med en historiskt stor klimatdemonstration genom Londons gator. Se gärna video nedan där jag bland annat pratar med klimatforskare om varför de anser att det inte räcker med forskning längre. Arrangörerna av The Big One hade meddelat att om inte den brittiska regeringen hörde av sig kring hur de gemensamt skulle gå framåt i att behandla klimatkrisen så skulle de uppta civilt olydiga aktioner igen, vilket också hände eftersom regeringen inte svarade.
Göteborgsupproret 2.0
Den 25-28 maj 2023 fyllde XR-aktivister Göteborgs gator med klimataktivism. Jag livestreamade och filmade som vanligt. Upproret började med en demonstration som slutade med en die-in utanför kommunfullmäktige, som avlöstes med en cykeldemo där jag sprang bredvid och filmade. Dagen efter genomfördes en dramatisk hälso- och sjukvårdsblockad av Göteborgs oljehamn. Senare samma dag besöktes Göteborgs hamnkontor med allsång på insidan. Efter det återvände vi till oljehamnen för ytterligare en blockad, nu med temat djur- och natur. Den gången ville jag själv sitta i vägen och riskera gripande så jag lämnade över kameran och mikrofonen i trygga händer till Terese Nilsson och Klas Ytterbrink Nordenskiöld som körde en rekordlång livestream på 2 h och 17 min där jag intervjuades vid ett tillfälle (här en sammanfattning av blockaden). Upproret avslutades med att ockupera en bensinmack vilket vi så klart livesände.
Eftersom Göteborgsupproret 2.0 resulterade i många gripande av polisen så förlängdes kampanjen. Jag återvände till Göteborg den 17 augusti när fyra personer stod åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten. Efter dagens rättegångar var vi en grupp på omkring 20 personer som återvände till oljehamnen och körde en ny blockad! Oljehamnen är ett så kallat skyddsobjekt och som sådant kan det vara känsligt att filma och fota, men det hade gått bra när vi gjorde det i maj. Men när jag körde en livesändning, denna gång framför kameran, så blev jag stoppad av skyddsvakter efter drygt 50 minuter. Jag blev sedan förhörd både av skyddsvakt och polis, som delgav mig misstanke om avbildning av skyddsobjekt. De tog mitt minneskort från min actionkamera men jag har inte hört något från dem senare så något åtal har (ännu) inte kommit för detta.
Den 31 augusti var det dags för min egen rättegång för blockad av oljehamnen. Jag blev, liksom alla de andra, dömd till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten, något vi pratade om i en livesändning efter rättegångarna.
Scientist Rebellion (SR)
SR är som en systergrupp till XR som består av forskare inom olika ämnen. Under året fick jag förfrågan vid tre tillfällen att hjälpa dem med filmning och livesändning. Första var när vi på Alla hjärtans dag utförde en aktion på Grafair Jet Center på Bromma flygplats. Detta är ett privatjetföretag med flygplan för de allra rikaste. Med budskapet Ingen kärlek på en död planet genomförde SR en blockad av terminalen. Ingen blev gripen denna gång.
Den 12 maj utförde vi en mäktig aktion vid Finansdepartementet i Stockholm. Forskarna färgade ingången till myndigheten blodröd och satte sig framför, något som blev uppmärksammat av Dagens nyheter.
I mitten av september började Week of Action, ett samarbete mellan många olika miljö- och klimatorganistioner. Som en del av denna återvände vi till Grafair Jet Center. Jag livesände och filmade aktionen tillsammans Janine OKeeffe. Forskarna satte upp vetenskapliga artiklar vid ingången och andra färgade terminalbyggnaden och ett privatplan rött. Efter en knapp timme grep polisen samtliga av oss 17 aktivister, inklusive poliskontakter och stödpersoner. Vi alla kördes till olika polisstationer i Stockholm där vi satt inlåsta i några timmar och våra kläder och prylar blev beslagtagna. I efterhand gjorde jag en video på engelska som en sammanfattning av aktionen.
Samma dag som vi gjorde aktionen blev flygplatsbolaget Swedavias presschef intervjuad av TT: ”Ett ambulansflyg har i stället för att landa planenligt på Bromma i stället fått landa på Arlanda.” Att ett ambulansflyg hade omdirigerats på grund av vår klimataktion rapporterades i många svenska dagstidningar som Aftonbladet och Expressen, och till och med av nyhetskanalen Al Jazeera med säte i Qatar. Men jag såg ett meddelande på X (tidigare Twitter) från en trafikforskare om att det inte alls verkade vara ett ambulansflyg som blivit omdirigerat på grund av vår aktion. Eftersom tidningen ETC tidigare hade rapporterat utmärkt om det klimatskadliga privatjetsflygandet så kontaktade jag grävreportern Eigil Söderin och frågade om de ville undersöka detta. Det gjorde han och till min glädje så kunde de visa att det inte alls varit något ambulansflyg som blivit omdirigerat av vår aktion. Jag meddelande TT om detta och även de skrev om dessa felaktiga uppgifter från Swedavia vilket genererade artiklar i till exempel Aftonbladet och DN. Min medaktivist Björn Paxling skrev en debattartikel kring händelsen som vi andra gärna skrev på och som blev publicerad i DN.
När detta skrivs (nov 2023) är samtliga 17 aktivister misstänkta för flygplatssabotage (och jag även misstänkt för avbildning av skyddsobjekt) men inget åtal har väckts så vi får se vart det landar. Jag ser i alla fall framåt emot att försvara denna klimataktion mot privatjet som säkerligen är det mest klimatfarliga sättet att transportera sig på.
Myndighetsupproret
Denna grupp inom XR granskar olika svenska myndigheter för att se om de agerar på klimatkrisen som den allvarliga kris det är. Oftast görs detta tyvärr inte och då besöker vi dem, ofta för att hålla en oinbjuden presskonferens eller manifestation inne eller utanför deras myndighetsbyggnad. Som brukligt så sköter jag livesändning och videoinspelning av aktionerna, de flesta fall bakom kameran.
Den 2 februari 2023 besökte Extinction Rebellion Folkhälsomyndigheten i Solna för andra gången. En presskonferens hölls i deras reception. Denna gång var även Rebellmammorna med på aktionen. De vädjade till myndigheten att göra mer för allas våra barn.
I augusti 2022 besökte några från oss i Myndighetsupproret Skolverket där vi hade en så kallad "teach-in" på insidan av spärrarna. För det hade vi en rättegång den 24 maj 2023 i Solna. I min slutplädering försökte jag att berätta om varför civil olydnad är en viktig metod i när stora värden står på spel. Klimatpsykologen Kali Andersson pratade i sitt försvar om vad hon förväntade sig att hennes dotter skulle säga till henne i framtiden om klimatkrisen och en annan klimatpsykolog, Paula Richter, berättade om att hon under många, många år försökt med i princip alla lagliga metoder att verka för klimatet men att det inte räckt. Efter rättegången fick jag tillfälle att prata med några av mina åtalade om hur rättegången hade varit.
Den 15-22 september var det Week of Action. I Stockholm satsade Myndighetsupproret stort med besök på inte mindre än fyra olika myndigheter. Vi började med att återvända till Skolverket där vi denna gång hade en klimatlektion på myndighetens trappor. Några dagar senare utfördes en sorgeceremoni med en kista i barnstorlek som bars genom Stockholms gator med Barnombudsmannen som slutstation där det hålls känslosamma tal. Dagen efter blev det ett återbesök hos Folkhälsomyndigheten där flera av aktivisterna tände upp cigaretter och cigarrer med skyltar som "Är vi rökta?". Vi ville uppmana myndigheten att påtala riskerna med klimatkrisen i lika hög grad och med samma tydlighet som de gör kring rökning. Nästa dag gick vi till Socialstyrelsen där det utanför myndigheten spelades upp ett dramatiskt skådespel med människor som föll ner som "drabbats" av klimatkrisen och fick vård av medicinkunnig personal (se video nedan).
Rebellmammorna
Denna grupp av rebelliska mammor har växt imponerande i storlek och kraft under året. Jag har ofta fått förfrågan om att vara med och livesända och videofilma deras känslosamma och finstämda manifestationer i Stockholm vilket jag har tackat ja till, med glädje. En kall dag i februari manifesterade Rebellmammorna tillsammans med Greenpeace utanför UD för ett stärkt havsavtal. Den 13 maj bjöds det in till en global manifestation med "Mothers Rebellion for Climate Justice". Jag gjorde i samarbete med Rebellmammorna denna video för att bjuda in till manifestationen. I Stockholm livesände jag tillsammans med Cecilia den 13 maj och gjorde sedan en kort video med tal (med engelsk text) av Ester Gubi, doktor i epidemiologi och en video med tal av mamma Elin om hur det vore att prata med ett av sina barnbarn i framtiden. På samma dag, 13 maj, hade rebellmammor manifesterat i imponerande 54 städer runt om i världen, något jag försökte visa i denna korta video (också nedan). Den 24 september, under Week of action, var jag med i Stockholm och livesände Rebellmammornas manifestation.
Flyg
Eftersom flyget är det transportsätt som bidrar allra mest till klimatkrisen så gick Rufus och jag in på Brista flygbränsledepå som förser Arlanda med bränsle. Denna aktion den 14 februari blev uppmärksammat i sju tidningar, bland annat i Aftonbladet. Den 16 september gick jag tillbaks till samma bränsledepå med mina medaktivister Björn och Jakob. Vid båda tillfällena körde polisen bort oss från platsen men inget åtal har väckts.
Stöd vid rättegångar
Det kan vara nervöst inför ens första rättegång och även om man har upplevt det tidigare att ha suttit åtalad i en tingsrätt så kan man behöva stöd. Det har jag upplevt de nitton gångerna jag själv har suttit i de anklagades bänk i en domstol för aktivism av olika slag. Därför har det känts viktigt att när jag har kunnat vara med och stötta vid rättegångar för andra klimataktivister och i vissa fall har jag också kunnat hjälpa till med förarbete inför rättegången. Ovan nämnde jag rättegångar som kom efter Göteborgsupproret 2.0. Utöver dessa har varit med och stöttat två XR-aktivister vid rättegångar i Stockholm samt vid en rättegång med Återställ våtmarker.
Övergripande
Fotografering och filmning
Som ni har förstått vid detta laget så tenderar jag att dokumentera på olika sätt när det händer saker inom mitt projekt, mest med min mobiltelefon och actionkamera. Detta år har jag införskaffat trådlösa mikrofoner som jag tycker har ökat kvalitén på videoinspelningarna. Jag brukar parallellt livesända och filma med min actionkamera under manifestationer och aktioner. Livesändningar har fördelen att man är klar med arbetet efter aktionen. Ofta finns det dock värde i att redigera ihop en kortare video med höjdpunkterna i högre videokvalité. Det tar en hel del tid för mig att redigera videos men jag tycker att det är värt det och det är kreativt givande också!
Sociala medier
Jag skulle önska att tv, radio och tidningar lyfter djurrätts- och klimatfrågan i långt högre grad än vad som är fallet idag. Men denna brist kompenseras, åtminstone delvis, av att det finns sociala medier! Ofta känner jag mig som en hel nyhetsredaktion när jag filmar, fotar, skriver, redigerar och publicerar på sociala medier - något jag tycker är väldigt stimulerande och lärorikt!
Jag publicerar på min personliga Facebook-sida (där jag har 4700 kontakter), Facebook-sidan Martin Smedjeback - djurrättsaktivist (2900 följare) och mitt Instagramkonto (1300 följare) för att föra ut djurrättsligt och klimat-material. Jag har även varit aktiv admin på Facebook-sidorna för Save Movement Sverige/Animal Save Sweden och Extinction Rebellion Sverige där jag under året ganska regelbundet har gjort inlägg och även sporadiskt på andra Facebook-sidor. Jag tror aldrig att jag har kört så många livesändningar som jag har gjort det här året. Dessa har alla gjorts via Facebook men från olika konton beroende på vilken organisation eller nätverk jag jobbat med för tillfället.
De videos jag redigerar laddar jag oftast upp både på Facebook och på Youtube, och de tenderar att få fler visningar på Facebook.
När det gäller Youtube har jag kanalen för Ett år för djuren och jorden där jag vid skrivande stund har 1200 prenumeranter. Jag jobbar även tillsammans med andra med video på Youtube-kanaler som till exempel Extinction Rebellion Sverige, Save Movement Sverige och Svensk mat- och miljöinformation.
Media och skrivande
Den största mediauppmärksamheten jag fick under året var när jag ställdes inför rätta i Västerås under april för en XR-blockad. Efter rättegången blev jag intervjuad av både Svt Västmanland och Sveriges radio P4 Västmanland samt med uppföljningen om straffet i Svt Västmanland. Det blev även en artikel om det i lokala tidningen VLT (låst). Det har också blivit mediauppmärksamhet kring flera av de aktioner eller kampanjer jag varit delaktig i som till exempel en artikel i Landets Fria om Göteborgsupproret 2.0.
Eftersom filmande och livesändningar har tagit så pass mycket tid så har det inte funnits så stort utrymme för mig att skriva i media i förhållande till tidigare år i projektet. Men det har ändå blivit några insändare, debattartiklar och även några intervjuer. Jag såg att en annan djurrättsaktivist uppmärksammat att en svenskkyrklig församling skulle servera köttkorv på en dag för djuren och kände att jag ville skriva en insändare om denna tankekrock. I februari inträffade en fruktansvärd jordbävningar med tiotusentals döda i Turkiet och Syrien. Då pratades det om att framtidssäkra byggnader för kommande jordbävningar. Jag skrev då en insändare om att vi bör även framtidssäkra hela jordklotet genom att ställa om så att vi klarar klimatkrisen.
Under året fick jag tillfälle att komma med feedback och sedan skriva under debattartiklar som någon medaktivist till mig skrivet, som till exempel denna debattartikel i Journalisten om medias skildring av klimataktioner och en liknande i Aftonbladet.
Slutligen
Det här året fyllde jag 50 år! Jag har lagt till mig skägg och varit tvungen att skaffa läsglasögon - men som tur är så känner jag inte att energin, hjärnkapaciteten eller engagemanget har minskat (ännu!). Jag hoppas att få ha kvar hälsan i många år så att min aktivism ska få fortsätta med bibehållen (eller ökad!) kraft. Jag känner stor tacksam över alla ni som jag har haft privilegiet att arbeta tillsammans med under året och ni som har stöttat på andra sätt. Tack också till alla er som har gillat, kommenterat och delat saker jag har publicerat under året. Ser fram emot fortsatt aktivism med dig och många andra under kommande år! Tillsammans tror jag att vi kan skapa en bättre värld.
p.s. Kolla gärna även vad jag gjorde inom projektet år 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 och 2022.