verksamhetsberättelse för ett år för djuren 2022
Pandemin och restriktionerna påverkade mitt djurrättsprojekt mycket under 2021, liksom det påverkade de flesta andras liv. Men under 2022 återvände det mesta till det normala vilket var positivt även för mitt djurrättsarbete eftersom det är tillsammans vi är starka nog att verka mot djurförtrycket. Jag vill varmt tacka er alla som jag har utfört aktioner, kampanjer, möten och manifestationer med under året! Ett jättetack till er som ekonomiskt har valt att stötta detta projekt så att jag har kunnat jobba på heltid för djuren. Utan er alla hade det inte funnits några år för djuren! Nedan är en sammanfattning av mitt senaste år för djuren med några av de saker som har gjorts inom projektets ramar under 2022. Text i blått nedan länkar dig vidare till händelserna som det pratas om i texten, i de flesta fall videoklipp.
Save Movement Sverige
Denna förening har färre aktiva lokalgrupper än tidigare på grund av att det är svårt att hitta organisatörer men jag är ändå stolt över allt det viktiga arbetet de aktiva har lyckats med det här året! Själv var jag med på drygt tio vigiler (manifestationer utanför slakterier) varav tre av dem var flerdagsvigiler - med Linköping Animal Save den 18-20 juli, Kristianstad Pig Save den 25-29 juli och Borås Animal Save 11-12 augusti. Klicka gärna på datum och gruppnamnen i föregående mening för att komma till några av de livesändningar jag gjorde. En ny upplevelse var att medverka på Alingsås potatisfestival den 11 juni där Emil och jag företrädde Sweden Bee Save genom att hålla tal för bina och prata med festivaldeltagare om bina och de goda alternativ till honom som finns.
Sedan pandemin började hade vi inte haft några årsmöten eller rörelsemöten där vi träffat varandra fysiskt. Vi gladdes att kunna ha detta under året. I slutet av maj samlades vi för rörelsehelg i Kalmar. Förutom årsmöte, föredrag och workshops så höll vi en vigil vid slakteriet med Kalmar Animal Save och manifestationer inne i stan. Styrelsen träffades fysiskt i oktober för ett styrelsemöte dagarna två i Stockholm och Uppsala. Förutom längre möten så hade vi förmånen att kunna vara med på manifestationer med Active Vegans Sweden i Stockholm och med Uppsala Outreach i Uppsala. Under året har jag fortsatt suttit som ordförande i föreningen och styrelsen har liksom tidigare haft styrelsemöte varannan vecka. I juni blev jag också "country liason" - vilket innebär att jag representerar svenska Save genom att vara med på europeiska och globala digitala möten för våra internationella samarbeten inom Saverörelsen.
Stoppa slakten
Vår kampanj inom Save-rörelsen för att på sikt förbjuda slakt i Sverige har fortsatt under året. Den största insatsen i kampanjen är den manifestation för Stoppa slakten som har gjorts varje torsdag i Stockholm där aktivister står med videoskärmar som visar djurindustrin och pratar med folk om vikten att vi avslutar detta onödiga dödande. Jag har skickat ut många flygblad för kampanjen till olika aktivistgrupper att dela ut på stan eller till exempel vid julbord.
Vår kampanj inom Save-rörelsen för att på sikt förbjuda slakt i Sverige har fortsatt under året. Den största insatsen i kampanjen är den manifestation för Stoppa slakten som har gjorts varje torsdag i Stockholm där aktivister står med videoskärmar som visar djurindustrin och pratar med folk om vikten att vi avslutar detta onödiga dödande. Jag har skickat ut många flygblad för kampanjen till olika aktivistgrupper att dela ut på stan eller till exempel vid julbord.
Årets djurhycklare
För andra året så bad vi folk skicka in nomineringar på de som säger att de behandlar djuren bra men som i själva verket stöder förtrycket av djuren. Vi fick in många bra förslag och vi i styrelsen för Save valde ut tre av dessa som folket fick rösta på. Det blev lobbyorganisationen Svensk Fågel som med ett betryggande antal röster vann. På andraplatsen kom Sverigedemokraterna och tredje fick Skansen.
För andra året så bad vi folk skicka in nomineringar på de som säger att de behandlar djuren bra men som i själva verket stöder förtrycket av djuren. Vi fick in många bra förslag och vi i styrelsen för Save valde ut tre av dessa som folket fick rösta på. Det blev lobbyorganisationen Svensk Fågel som med ett betryggande antal röster vann. På andraplatsen kom Sverigedemokraterna och tredje fick Skansen.
Plant Based Treaty (PBT)
PBT är en kampanj som globala Animal Save Movement driver. Målet är att skifta till en växtbaserad kost så att vi kan rädda klimatet och resten av vår miljö. I svenska Save-rörelsen har vi arbetat en hel del med kampanjen under 2022. Vi har gått med Fridays for futures klimatdemonstrationer i Stockholm den 25 mars, 3 juni och 9 september. I de två senare hade vi hunnit trycka en banderoll för PBT som vi bar med oss samt delade ut PBT-flygblad. I den senaste klimatdemonstrationen, precis innan riksdagsvalet, så livesände vi också från internationella PBT-Facebook-sidan. Den 2 maj var vi med när Seb Alex hade ett djurrättsföredrag i Uppsala och ställde där ut med PBT-material. Den 3 september var vi ett gäng som hade ett utställningsbord på klimatfestival i Vinterviken i Stockholm där vi pratade vidare om PBT.
Animal Rebellion
Med Animal Rebellion (AR) har jag tillsammans med andra fokuserat på Arla. Vi fick ett möte där Jonathan och jag representerades AR mötte Arlas hållbarhetschef och kommunikationsdirektör för att prata om hur det multinationella mjölkkooperativet skulle kunna förändras så att det inte bidrar till klimatkrisen lika mycket. Som vi hade väntat så var vi inte nöjda med deras klimatsatsningar därför gick vi, i samarbete med Extinction Rebellion, in på Arlas huvudkontor i Solna den 3 november med banderoller och skyltar. Där läste vi upp ett öppet brev med synpunkter på vad Arla borde göra för att ställa om till en växtbaserad produktion.
Ett år för djuren: Tolv porträtt av människor på djurens sida
Det blev en fantastisk start på mitt djurrättsår när jag fick vara med på vernissage i Haninge av denna konstutställning. Eli Tistelö hade gjort tolv fantastiska konstverk och Henrik Wig skrivit träffande beskrivningar och berörande dikter på människor i historia och nutid som gjort stora insatser för djuren. Se gärna videoinspelningarna från vernissaget i januari. Det var en sådan positiv erfarenhet med konstutställningen att vi upprepade den i april i Skövde. Av skaparna har jag också fått lov att dela målningarna och texterna den första i varje månad med ett nytt porträtt från min Facebook-sida Martin Smedjeback - djurrättsaktivist vilka många har gillat och delat - särskilt de historiska personerna.
Slakteriblockader
Det blev tre slakteriblockader som jag har varit med och planerat och utfört i år - det är rekordmånga för mig. Det började med att vi blockerade Sveriges största slakteri Kronfågel (med 200 000 individer dödade varje dag) med en grupp vi kallade Tillsammans för djuren. Livestreamen jag gjorde (första delen) blev den av mina videos som fick flest visningar under året - drygt 300 000 st, se gärna livesändning nedan. Jag gjorde en videoinspelning för att svara på några av de drygt 6000 kommentarerna som skrevs i samband med vår blockad på liven. Den 4 augusti körde vi en till blockad, denna gång av Skövde slakteri. Den 11 oktober körde vi en till vid samma slakteri, denna gång som Tomma burar. Det är alltid läskigt att göra sådana aktioner eftersom man aldrig kan vara säker på hur förare och slakteriarbetare ska agera. Men som tur var blev inga människor skadade vid någon av aktionerna, mycket på grund av proffsiga och lugna aktivister som jag hade lyckan att arbeta med under dessa aktioner.
Almedalen med Svensk mat- och miljöinformation
Efter att pandemin hade satt stopp för fysisk medverkan under politikerveckan i Almedalen på Gotland så var det åter dags igen. Vi var ett fantastiskt fint gäng som under fem dagar minglade, delade ut flygblad, samlade in namnunderskrifter, gjorde intervjuer och pratade med folk - allt med fokus på att få fler att anta en vegonorm - att växtbaserad mat ska bli den självklara normen i vårt samhälle. Almedalen var betydligt mindre än tidigare år, trots att det var valår, men det kändes ändå mycket värdefullt att vara där med vårt djurrättsbudskap. Jag gjorde fyra videointervjuer detta år.
Djurrätsalliansen
Den 14 maj var jag med på Djurrättsalliansens stora djurrättsdemonstration i Stockholm där jag höll ett tal, filmade och fotade. Denna förening har under många år haft pälsdjursdemonstrationer i Göteborg men i år var det första gången jag var med, även här höll jag tal och filmade och fotade.
Andra djurrättsmanifestationer
Den 7 maj var vi ett gäng som gick på kosläpp på Lövsta gård. Vi började med att sätta upp en alternativ tipsrunda som vi tyckte gav en ärligare bild av mjölkproduktionen än den som Arla själv satt upp. Den 12 juli var vi tre djurrättsaktivister som åkte till Kentucky Fried Chicken i Västerås för att ha en manifestation utanför deras restaurang. Den 13 augusti var jag med i gallerian Nordstan i centrala Göteborg i en manifestation kallad Vegostart. De som stannade för att se en video på några minuter blev lovade att få en vegansk chokladkaka om de såg hela videon som beskrev den svenska djurindustrin. Många stannade! Den 24 september höll föreningen Total insyn en manifestation i Stockholm där jag höll tal och livesände. För samma förening var jag tidigare på året årsmötesordförande. Tillsammans med två andra bokade vi ett bord på Västerås julmarknad den 20 november. Där stod vi för föreningen Veganprojektet Västerås för att bjuda på glögg och peppapkakor samtidigt som vi pratade med förbipasserade om möjligheten att äta växtbaserat. Vi bjöd också på veganska julrecept och flygblad, bland annat från Djurrättsalliansen.
Ljud för djuren
Det här året har projektet Ljud för djuren gett ut Veganerna - en bok om dom som stör av Magnus Linton. Eftersom den är utgiven för omkring 20 år sedan så blir det som en spännande historisk tillbakablick på en djurrättsrörelse. Som tidigare år har Ljud för djuren gjort en julkalender där det lyfts upp bitar från de många böcker som har lästs upp i projektet. Största arbetet har gjorts av Markus Tufvesson som har spelat in och redigerat. Jag har mest kommit med idéer och hållit i kontakterna. Lintons bok samt de vi tidigare publicerat, finns tillgängliga helt gratis via Spotify och Itunes.
Föredrag och workshops
På Veganfamiljens djurrättsläger höll jag, tillsammans med Sandra, ett föredrag om ickevåld och ett annat om civil olydnad. På samma läger höll jag i en workshop kring ickevåldsstrategi för djuren och var moderator för ett panelsamtal om etiska problem för veganer. På ett gymnasium i Stockholm höll jag föredraget Civil olydnad för djuren för två klasser i november. Jag höll två föredrag digitalt som inte direkt handlade om djurrättsaktivism men som kan vara till användning för de vill aktivista överlag - ett om tips för att sitta i fängelse som aktivist och ett om hur man bäst livesänder från manifestationer (båda efterfrågade från Extinction Rebellion).
Fotografering och filmning
Som vanligt i mitt arbete så tenderar jag att dokumentera på olika sätt när det händer saker, mest med min mobiltelefon och gopro-kamera. När jag gör det med andra organisationer får de så klart använda mitt material. En del av mina videos lägger jag upp på projektets Youtube-kanal där jag vid skrivandets stund har 1140 prenumeranter. Jag jobbar även tillsammans med andra med video på Youtube-kanaler som till exempel Save Movement Sverige och Veganfamiljen. Fotona har framför allt delats via min personliga Facebook-sida, min aktivistsida på Facebook och på Instagram. Den 6 april gick jag och såg den nya filmen Milked och filmade samtalet efteråt som var arrangerat av Svensk mat- och miljöinformation. Senare samma månad gick jag och såg filmen Cow och spelade in en recensionsvideo (på engelska) med några djurrättsaktivister som jag tittade med. I oktober åkte jag till Örebro för att tillsammans med en djurrättskamrat fråga folk på stan om de har dragit ner på köttkonsumtionen på grund av klimatet - detta har jag ännu inte hunnit redigera. I slutet av november gjorde jag den intervju som jag är mest nöjd med - där pratade jag med reportern från The Guardian, miljöaktivisten och författaren George Monbiot om hans nya banbrytande bok Regenesis. Videon valde internationella Plant Based Treaty att lägga upp på sin Youtube-sida, se nedan.
Media och skrivande
Ett sök på mediearkivet Retriever av mitt namn visar på trettio träffar under året. De flesta av dem är insändare och debattartiklar i diverse dagstidningar. Jag räknar till tolv insändare och debattartiklar publicerade under 2022 av mig, ibland i samarbete med fler. Eftersom slakteriblockaderna väckte mycket kritik från meningsmotståndare skrev jag en text på min blogg där jag förklarade hur jag tänker kring denna strategi. I somras blev jag intervjuad i podden Utanför murarna där vi bland annat pratade om djurrätt och min aktivism för djuren. Poddavsnittet finns än så länge endast för de som prenumererar på PodMe.
Sociala medier
Om jag hade fått önska så skulle det rapporteras om djurrättsliga frågor dagligen i tv, radio och dagstidningar. Ännu är det knappast så därför är jag tacksam att det finns sociala medier där vi själva kan vara redaktörer! Framför allt har jag använt min personliga Facebook-sida, Facebook-sidan Martin Smedjeback - djurrättsaktivist och mitt Instagramkonto för att föra ut djurrättsliga idéer och nyheter. Jag har även varit aktiv admin på Facebook-sidorna för Save Movement Sverige/Animal Save Sweden och på de sidorna Stoppa slakten och Årets djurhycklare. Under året har jag fortsatt att köra mycket livesändningar från Facebook.
Löpning
2022 har med stor sannolikhet varit det år i mitt liv då jag har sprungit som mest! För andra gången i mitt liv sprang jag ett halvmarathon - Göteborgsvarvet som jag sprang med en djurrättsvän med en fin vegantröja jag fått av en annan djurrättsvän. Samma tröja hade jag på mig när jag i augusti sprang en mil på Blodomloppet i min nya hemort Västerås. Efter det loppet blev jag frågad om jag inte skulle gå med i löpklubben Vegan Runners IK. Det beslutade jag att göra! När jag ändå löper för hälsan kan jag med fördel kombinera det med att göra reklam för den veganska livsstilen. Jag hade på mig min nya Vegan Runners IK klubbtröja när jag sprang Hässelbyloppet i Stockholm i oktober. Jag blev väldigt glad när jag efter loppet såg att jag hade slagit mitt personbästa på milen med tiden 44:45 min. P.s. Jag finns på Strava för den som vill utbyta träningsrundor.
2022 har med stor sannolikhet varit det år i mitt liv då jag har sprungit som mest! För andra gången i mitt liv sprang jag ett halvmarathon - Göteborgsvarvet som jag sprang med en djurrättsvän med en fin vegantröja jag fått av en annan djurrättsvän. Samma tröja hade jag på mig när jag i augusti sprang en mil på Blodomloppet i min nya hemort Västerås. Efter det loppet blev jag frågad om jag inte skulle gå med i löpklubben Vegan Runners IK. Det beslutade jag att göra! När jag ändå löper för hälsan kan jag med fördel kombinera det med att göra reklam för den veganska livsstilen. Jag hade på mig min nya Vegan Runners IK klubbtröja när jag sprang Hässelbyloppet i Stockholm i oktober. Jag blev väldigt glad när jag efter loppet såg att jag hade slagit mitt personbästa på milen med tiden 44:45 min. P.s. Jag finns på Strava för den som vill utbyta träningsrundor.
Extinction Rebellion (XR)
Att kämpa för klimatet är inget typiskt djurrättsarbete men det många inte tänker på är att många djur lider och kommer att lida av klimatkrisens följder. Så därför är en kamp för ett fungerande klimat inte bara för oss människor utan faktiskt ett arbete för alla arter. Sen finns det också en tydlig koppling mellan djurrättsarbete och klimatfrågan nämligen att djurindustrin är bland dem som mest bidrar till farliga växthusgasutsläpp. Det är en av de aspekter jag försökt lyfta mer och mer inom klimatrörelsen eftersom jag upplevt att det inte finns tillräckligt mycket fokus på detta.
Inom klimatfrågan så har det nästan uteslutande varit inom XR jag har varit aktiv. Eftersom jag har vana och utrustning för att livestreama och videofilma så är det mest den rollen jag fått, både bakom och framför kameran. De flesta videoinspelningar har hamnat på XR:s Facebook-sida och Youtube-kanal. Eftersom mitt fokus är djurrätt så har jag inte lagt tid för planering av aktionerna utan dykt upp och deltagit med filmning där det behövts. De största grejerna jag har varit med om med XR under året har varit Påskupproret i april där jag bland annat livestreamade från Bromma flygplats och Uppror for livet, en vecka i Stockholm, då jag livestreamade från Trafikverket, Folkhälsomyndigheten, Skolverket och en blockad på Södermalm och en på Kungsgatan, där jag råkade bli gripen under livesändningen. Jag har också hjälpt den nya gruppen Rebellmammorna flera gånger med filmning vid deras mäktiga manifestationer.
Ickevåld
Från 2001 till 2007 var jag anställd som ickevåldssekreterare på Kristna Fredsrörelsen. Under den tiden gjorde jag mitt bästa för att lära mig om hur ickevåldsmetoden kan användas på bästa sätt för att skapa positiv förändring. Detta är ett intresse jag har burit med mig eftersom det kan vara avgörande för hur vi lyckas med vår kamp för djurens rättigheter, klimatfrågan, fred och andra avgörande frågor i vårt samhälle. Jag får fortfarande frågan ibland om jag vill prata om ickevåldsstrategi. Det uppskattar jag eftersom jag då får chansen att fördjupa mig i vad den senaste forskningen kring ickevåld säger och fundera kring hur denna kunskap kan appliceras i de frågor och rörelser där jag är aktiv. I maj bjöd Svenska freds in mig till ett panelsamtal, i juni höll jag i tre träningspass i civilkurage i Norrbotten, i november var jag på Sigtunastiftelsen i ett panelsamtal om ickevåld för fred och djurrätt och i december höll jag ett föredrag i Göteborg om några av de frågeställningar som klimatrörelsen har kring bästa strategin.
Slutligen
Ni ska veta att jag är väldigt tacksam för att kunna jobba på heltid med frågor som jag brinner för. Det är inget jag tar för givet. Men jag ska erkänna att jag inte gärna går tillbaka till ett 9till5-jobb så länge jag har möjlighet att vara heltidsaktivist. Jag hoppas också att ni tycker att jag har gjort en hel del nytta med de gåvor många av er har bidragit med till projektet. Min förhoppning är att kunna köra ett helt nytt år av heltidsaktivism under 2023. Djurrätten kommer fortsätta att vara i fokus men jag har valt att bredda min aktivism till att också inkludera klimatet och kanske även andra avgörande frågor för överlevnad av liv på vår gemensamma planet. Jag har valt att kalla nästa års projekt Ett år för djuren och jorden. Säg gärna till om du vill stödja om du inte har gjort det innan (mejla helst mig på [email protected]). Hoppas att vi ses på barrikaderna för djuren och klimatet under 2023!
p.s. Kolla gärna även vad jag gjorde inom projektet år 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 och 2021.