Ett år för djuren och jorden
  • Året
  • Föredrag
    • Civil olydnad för djuren
    • Lär dig prata med köttätare
    • Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor
    • Att våga se
    • Tomma burar - filmen
    • How To Best Harness The Potential Of Nonviolence For Animals
    • How to work against slaughterhouses
    • Civil disobedience for the animals
    • How to talk to meat eaters
    • Animals - friends or food?
    • How to finance full-time animal rights activism
    • Empty Cages - the film
  • 2022
  • Martin
  • Förtrycket
  • Resurser
    • Tips på böcker, video och ljud
    • Att gå över till vego >
      • Gregers dagliga dussin
    • Organisationer för vegetarianism och djurrätt
    • Lär dig prata med köttätare
    • Material med Martin
  • Kontakt
  • English

Picture
Erbjudande om föredrag: Djurens förintelse

Föredraget Djurens förintelse bygger på Pelle Strindlunds och Henrik Wigs bok Djurens förintelse – människans nazism mot andra arter. Boken (utgiven på Karneval förlag i augusti 2016) undersöker i detalj likheterna mellan den nazistiska ideologin och djurförtrycket, och mellan våldet mot andra, icke-ariska folk och det våld som människan utövar mot andra arter.  
Några exempel:
Argumenten som nazisterna använde för att döda judarna var enkla: ”Vi är arier, de är judar”, ”vi är mest värda”, ”vi har rätt att döda”. Idag betraktas den storskaliga uppfödningen och slakten av kycklingar, grisar och kor som vardaglig och normal. Men argumenten känns igen: ”Vi är människor, de är djur”, ”vi är mest värda”, ”vi har rätt att döda”. 
 
De nazistiska förintelselägren, som Auschwitz och Treblinka, producerade lik. Offren fraktades, förvarades och dödades på sätt som påminner om hur människan idag producerar kött. Tusentals djur packas i trånga utrymmen och genomlider långa transporter. Slaktverksamheten är lika industrialiserad som nazisternas dödsfabriker.
 
Nazisterna formulerade en dödandets etik: så länge dödandet skedde ”humant” och utan lidande var det oproblematiskt, och förövarna kunde betrakta sig som goda. Många hävdar detsamma om djurens död. ”Human slakt” har blivit ett vedertaget begrepp.
 
Föredraget lyfter, liksom boken, också fram andra, omdebatterade frågor. Var Hitler-Tyskland, som det ofta påstås, en pionjärstat för djurens rättigheter? Förbjöd regimen djurförsök? Var Adolf Hitler, Heinrich Himmler och andra höga nazister etiska vegetarianer som värnade om djurs liv, samtidigt som de skickade miljoner människor i döden? 


PictureHenrik Wig och Pelle Strindlund
Djurens förintelse angriper nazismen på ett nytt sätt. Strindlund och Wig menar att jämförelsen mellan den tyska nazismen och något som vi själva är inblandade i här och nu, gör att vi dels bättre kan förstå nazismen, dels att vi får syn på djurförtrycket: ”Genom jämförelsen sätts vår hantering av andra levande varelser in i ett sammanhang. Vi får en värdemätare på den. Om vår ideologi och praxis i grundläggande avseenden liknar nazismen ökar det moraliska trycket på oss. Att människans behandling av djur är dålig anser många, men kanske har vi inte förstått hur dålig.”
 
Föredraget är en powerpoint-presentation som varar cirka 60 minuter. Det innehåller många bilder och lyfter reaktioner på boken. Avslutningsvis diskuteras vad som kan ske med oss om vi gör upp med exploateringen av djuren.
 
Om föredragshållarna
Pelle Strindlund och Henrik Wig har lång erfarenhet av att hålla föredrag. Pelle, vars bok Jordens herrar fick stor uppmärksamhet, är författare. Henrik är lärare i svenska och filosofi, och har varit redaktör för tidningen Djurens rätt. Båda är sedan länge engagerade i djurrättsrörelsen.

Om författarna håller föredraget tillsammans kostar det 4000 kronor (exkl. moms och resekostnader) per person. Om endast en av författarna föreläser är priset 6000 kronor (exkl. moms och resekostnader). Priset är förhandlingsbart och hänsyn tas till arrangörens möjligheter.
 
Kontakt: Henrik Wig: 0730-299317 eller henrik.wig@gmail.com