Dr. Gregers dagliga dussin
I boken Konsten att inte dö (2016) skriver läkaren Michael Greger om ett dussin matvaror (och motion) som är bra att sträva efter att få i sig varje dag. För recept som underlättar att få i sig denna nyttiga mat se How not to die Cookbook (2017).
Denna lista är tänkt att vara en hjälp för den som vill veta vad som är bäst att äta för en så god hälsa som möjligt.
I boken Konsten att inte dö (2016) skriver läkaren Michael Greger om ett dussin matvaror (och motion) som är bra att sträva efter att få i sig varje dag. För recept som underlättar att få i sig denna nyttiga mat se How not to die Cookbook (2017).
Denna lista är tänkt att vara en hjälp för den som vill veta vad som är bäst att äta för en så god hälsa som möjligt.
3 portioner baljväxter (en portion = 4 matskedar hummus, 1,25 deciliter kokta bönor/linser): exempelvis svarta bönor, vita bönor, gojibär, sojabönor, miso (fermenterad soja), kidneybönor, linser, gröna ärter och kikärter.
1 portion (1,25 deciliter) bär: exempelvis blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar, körsbär, mullbär och tranbär.
3 medelstora (övriga) frukter: exempelvis ananas, apelsin, avokado, banan, citron, dadlar, grapefrukt, kiwi, klementin, persika, päron, torkade aprikoser, vattenmelon och äpple. Juice räknas inte, däremot smoothies!
1 portion korsblommiga grönsaker: exempelvis broccoli, grönkål, blomkål, brysselkål, rucola, pepparrot, rödkål och svartkål. (”hack and hold” – hacka och vänta i 40 minuter och tillaga eller ät sedan – betydligt nyttigare då.)
2 portioner bladgrönsaker: exempelvis grönkål, mangold, purpurkål, rucola, spenat och svartkål.
2 portioner övriga grönsaker: exempelvis havsalger, kronärtskockor, paprika, rödbetor, sparris, sötpotatis, lök, purjolök, majs, morötter, svamp, tomater, vitlök och zucchini.
1 matsked malda linfrön.
p.s. På denna punkt har svenska Livsmedelsverket ett annat råd. De tycker att det är för osäkert att äta malda linfrön eftersom det inte är tillräckligt utrett vid vilken dos som det är säkert att äta malda linfrön.
p.s. På denna punkt har svenska Livsmedelsverket ett annat råd. De tycker att det är för osäkert att äta malda linfrön eftersom det inte är tillräckligt utrett vid vilken dos som det är säkert att äta malda linfrön.
1 portion (= fyra matskedar) nötter och frön: exempelvis cashew, chiafrön, mandlar, paranötter, pekannötter, pistagenötter, pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön och valnötter.
1 portion örter och kryddor (varav en fjärdedels tesked gurkmeja): exempelvis amla (det mest antioxidantrika livsmedlet av alla), basilika, chilipulver, citrongräs, curry, dill, ingefära, kanel (helst ceylon), kardemumma, koriander, kryddpeppar, lagerblad, mejram, muskot, oregano, peppar, persilja, rökt paprikapulver, saffran, senapspulver, spiskummin, timjan och vitlök. (kan med fördel tas i egenfyllda kapslar)
3 portioner fullkorn (en portion = en brödskiva, 7dl popcorn, 2 ½ dl fullkornsflingor): exempelvis popcorn, fullkornsbröd, fullkornspasta, havregryn, bovete, quinoa, råris och vildris.
5 portioner (= 1,7 liter totalt) drycker: exempelvis chaite, citronmellisste, Earl Grey-te, grönt te, hibiskuste, jasminte, kaffe, pepparmintte, rooiboste, svart te, kamillte, varm choklad, vatten och vitt te.
1 portion motion: 90 minuters medelintensiv aktivitet: exempelvis cykling, dans, hushållsarbete, jonglering, raska promenader (6,5 km/h), simning, trädgårdsarbete, vandring och yoga – eller – 40 minuters intensiv aktivitet: exempelvis aerobics, armhävningar, basket, joggning, klättring, löpning, simträning, tennis (singel) och styrketräning.
Gregers gyllene tips för en bättre hälsa
Dr. Gregers daily dozen finns också som en app till telefonen.
- Variera – blanda friskt av matvarorna ovan.
- Ju färgrikare maten är ju nyttigare brukar det vara.
- Tänk på proportionerna – det är nyttigast när grönsaker dominerar måltiden.
- Så oraffinerat som möjligt – helst inget tillsatt eller borttaget.
- Osaltat är bäst.
Dr. Gregers daily dozen finns också som en app till telefonen.