Jag fick också en intervju med honom. Vi pratade om att det också finns faror med den vetenskapliga metoden, till exempel risken att endast lyfta fram det som är lätt att mäta och ignorera annat.
Jag tror att vi alla inom djurrättsrörelsen kan bli bättre på att använda vetenskap och ett vetenskapligt förhållningssätt för att hela tiden utvecklas i våra metoder. Ju bättre vi gör det ju fler djur kan räddas från lidande och död. Det finns dock hinder. Det kräver resurser att mäta och utföra undersökningar kring vad som fungerar bäst och mindre bra. Alla organisationer kanske inte har resurser att göra detta. Men vi kan åtminstone ta del av vad andra kommer fram till genom sina undersökningar. För dig som vill veta mer kan jag rekommendera böckerna Veganomics och Change of heart samt hemsidorna för ACE och Jacy Reeses egen hemsida.
Jag tror att framtiden är ljus för djurrätt om vi är villiga att använda vetenskap som vårt verktyg. Men det kräver inte bara ett särskilt tänkande eller resurser. Det kräver också ödmjukhet. Ofta blir vi förälskade i våra gamla metoder och vi identifierar oss med olika sätt att agera på. Om vi ska utvecklas som rörelse så krävs det att vi är villiga att ompröva gamla hjulspår om vi upptäcker att det finns andra sätt som är bättre för djuren.
För djuren,
Martin